Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

CBS: kindersterfte door kanker daalt

02 september 2016

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de kindersterfte door kanker in de afgelopen jaren is gedaald. In 2013, 2014 en 2015 ging het om zo’n 70 kinderen, daarvoor gemiddeld 82 per jaar, aldus het CBS. Deze cijfers verdienen wel enige nuancering. Belangrijk om hierbij te vermelden is namelijk dat de cijfers van het CBS niet compleet zijn en daardoor geen volledig beeld geven. Het CBS hanteert namelijk leeftijden van 0 t/m 14 jaar en de SKION en het Prinses Máxima Centrum hanteren altijd 0 tot 18 jaar. Verder kijkt het CBS naar hoeveel kinderen in een bepaald jaar overlijden maar niet naar sterfte aan kinderkanker na bijvoorbeeld 5 of 10 jaar na diagnose. Ook daardoor is het beeld niet compleet.

Het CBS stelt dat bijna tweederde van de kinderen die overlijden aan kanker, overlijden aan hersentumor of leukemie. Leukemie komt inderdaad in de categorie 0 t/m 14 jaar veel voor. Een mogelijke verklaring voor de afname in sterfte kan de verbeterde behandeling van kinderen met leukemie zijn. Zoals het Prinses Máxima Centrum onlangs presenteerde, startte SKION rond 2004 met een nieuwe verbeterde behandeling van leukemie bij kinderen. Deze verbeterde behandeling levert een bewezen stijging van overleving op van 5%. Het zou dus kunnen dat je nu onder andere de effecten ziet van die betere behandeling van leukemie bij kinderen.

Binnen het Prinses Máxima Centrum en SKION startten we recent een gedetailleerd onderzoek naar behandelingen, effecten en overlevingscijfers voor alle vormen van kanker bij kinderen van 0 tot 18 jaar. Naar verwachting zijn de precieze uitkomsten over een jaar of 3 bekend.

Overigens is het nog steeds zo dat 1 op de 4 kinderen met kanker hieraan overlijdt; wel suggereren de CBS cijfers dat de planmatige aanpak van kinderkanker zijn vruchten begint af te werpen en dat is goed nieuws. We gaan dan ook volop door met onze missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven.

Deel deze pagina op social media