Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

'Orden pour le Mérite' toegekend aan Hans Clevers

12 juni 2017

Prof. dr. Hans Clevers, bestuurslid en wetenschappelijk directeur bij het Prinses Máxima Centrum heeft de Orden pour le Mérite, für Wisscheschaften und Künste (oftewel de Onderscheiding voor Verdiensten, voor de Wetenschappen en Kunsten) ontvangen. Het is een grote eer om deze onderscheiding te ontvangen. We zijn dan ook ontzettend trots dat Hans Clevers deze in ontvangst mocht nemen voor al het werk dat hij verricht heeft aan stamcel onderzoek.

Clevers is hiermee lid geworden van een select gezelschap van 80 mannen en vrouwen, uit de Natuurwetenschappen, Geesteswetenschappen en de Kunsten. Het Duitse gezelschap bestaat voor ongeveer de helft uit Duitse onderzoekers en kunstenaars, en voor de helft uit internationale. De voorzitter van het gezelschap is de Duitse Bondspresident. 

Orden pour le Mérite
De Orden pour le Mérite is een bijzonder gezelschap, dat in 1740 is opgericht door Friedrich dem Großen, met leden die werden gekozen voor zowel militaire als civiele verdiensten. Na verloop van tijd werd het ook mogelijk de onderscheiding te ontvangen voor verdiensten in de wetenschappen en kunsten, en later verdween de toekenning vanwege militaire verdiensten. Tijdens verschillende periodes mocht de onderscheiding alleen aan Duitsers toegekend worden, en tijdens de nationaal socialistische regime stierf het gezelschap bijna uit; in 1952 waren nog maar drie leden in leven. Gelukkig werd de vereniging vernieuwd onder de eerste president van Bondsrepubliek Duitsland, en mochten er weer nieuwe onderscheidingen toegekend worden. De vereniging kent dus een lange geschiedenis en traditie, die verschillende moeilijke perioden heeft doorstaan. Lees meer over de Orden pour le Mérite op hun website.

Deel deze pagina op social media