Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Digitaliseren met Practocol Planner in het Prinses Máxima Centrum

11 juni 2018

Dinsdag 5 juni is het Prinses Máxima Centrum, het nationaal kinderoncologische centrum  in Utrecht officieel geopend. Uitgangspunt van dit centrum is onder andere de inzet van innovatieve en digitale processen. Een grote hoeveelheid informatiesystemen werden in één keer in gebruik genomen, waaronder de medische software: Practocol Planner.

Partnership
Het Prinses Máxima Centrum heeft in februari 2017 een contract gesloten met medisch softwareleverancier Practocol. Practocol levert onder andere een software oplossing, Practocol Planner, die volledig vanaf de werkvloer is ontstaan. De software is speciaal ontwikkeld voor het voorschrijven van complexe chemotherapie behandelplannen. Elk deel van het proces, voorschrijven door de arts, bereiding van chemotherapie in de apotheek en de registratie van toediening op de verpleeg afdeling wordt ondersteund.

Er is in de afgelopen maanden hard gewerkt om honderden interactieve digitale behandelpaden in te voeren. Door medewerkers van Practocol en van het Prinses Máxima Centrum is veel werk verzet. Door deze intensieve samenwerking ontstond een sterk partnership.

Practocol is in 2009 ontstaan ter ondersteuning van het gebruik van complexe medische behandelingsprotocollen. Anno 2018 is Practocol een bedrijf met enkele grote afnemers, waaronder het Prinses Máxima Centrum en het Erasmus Medisch Centrum. Er werken diverse medisch specialisten zoals artsen en apothekers met jarenlange werkervaring. Hierdoor weet Practocol waar artsen, verpleegkundigen, apothekers en patiënten behoefte aan hebben. Dit maakt Practocol tot een uniek bedrijf in de medische ICT sector.

Roel Reddingius, CEO van Practocol: “We leren steeds meer van de werking van medicatie in het menselijk lichaam. Hierdoor kunnen we medicatie toespitsen op individuele patiënten. Keerzijde is dat protocollen erg complex zijn; Ook komen er steeds meer protocollen, waardoor het noodzakelijk is om een systeem te gebruiken dat speciaal gemaakt is om de feitelijke uitvoering van een complex behandelprotocol te ondersteunen.”

Dóór medici, vóór medici
Na het stellen van de diagnose zal een arts een protocol voorschrijven aan een individuele patiënt. Met behulp van Practocol Planner hebben vervolgens alle betrokken disciplines toegang tot het gehele behandeltraject. Zo kan de verpleegkundige, het secretariaat, de apotheker optimaal bijdragen aan het behandelproces. Grootste voordeel voor alle betrokken partijen is overzicht, veiligheid en digitale beschikbaarheid. In de wereld van de kinderoncologie volgen ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Daarom blijft Practocol continu vernieuwingen doorvoeren om de database met protocollen up-to-date te houden.

Standaardisering is de toekomst
De visie van het Prinses Máxima Centrum sluit goed aan bij die van Practocol. Beiden zien verdere individualisering en shared care als de toekomst. Naast de zorg in het Prinses Máxima Centrum, vindt een deel van de zorg plaats in andere ziekenhuizen en thuis. In de toekomst zal Practocol Planner ook dit deel van het proces beter gaan ondersteunen.

Roel Reddingius licht de samenwerking toe: “Ik ben bijzonder trots op de totstandkoming van deze samenwerking. Samen met een innovatieve partner als het Prinses Máxima Centrum kunnen patiënten sneller gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die wij te bieden hebben.”

Deel deze pagina op social media