Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Niet-lymfatische leukemie

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 20-25 kinderen een vorm van niet-lymfatische leukemie. Meestal gaat het om acute myeloïde leukemie (AML), een enkele keer om chronische myeloïde leukemie (CML). Niet-lymfatische leukemie komt bij kinderen van alle leeftijden voor.

Bij een niet-lymfatische leukemie gaat het om een bepaald soort witte bloedcellen en soms om rode bloedcellen of bloedplaatjes. Een van deze cellen gaat, terwijl hij nog niet volgroeid is, een eigen leven leiden en deelt zich in hoog tempo. De bloedcellen kunnen niet tot normale cellen uitgroeien waardoor er een overmaat aan onrijpe bloedcellen ontstaat en er geen ruimte meer is voor de aanmaak van gezonde bloedcellen.

Klachten

Door een tekort aan gezonde witte bloedcellen kunnen de kinderen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts. De verminderde aanmaak van rode bloedcellen heeft bloedarmoede tot gevolg, waardoor de kinderen bleek gaan zien en zich vaak moe en lamlendig voelen. Bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes en nabloedende wondjes zijn het gevolg van een tekort aan bloedplaatjes. Veel kinderen met niet-lymfatische leukemie hebben - vooral 's nachts - last van botpijnen. Dat komt omdat de druk in het beenmerg groot is en onrijpe bloedcellen het botvlies prikkelen.

Behandeling

De behandeling is intensief en hangt o.a. af van het type leukemie. De behandeling van AML bestaat uit combinaties van medicijnen die de celdeling remmen (chemotherapie). Bij onvoldoende respons of als de ziekte weer terugkomt, wordt chemotherapie gevolgd door een (allogene) stamceltransplantatie. Bij CML is transplantatie de eerste keus. Allogene stamceltransplantatie is een transplantatie met stamcellen uit het beenmerg, de navelstreng of het bloed van een gezonde donor. De bloedaanmaak en het afweersysteem van het kind worden dan vervangen door dat van de donor.

Informatie bij VOKK

Klik hier voor de VOKK brochure.

Deel deze pagina op social media