Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Wilms-tumor (niertumoren)

Een Wilms-tumor of nefroblastoom is een kwaadaardige tumor in of aan een nier die alleen bij kinderen voorkomt. In Nederland krijgen 20-25 kinderen per jaar een Wilms-tumor. Meestal zit de tumor in één nier, zelden (3-5%) in beide nieren. De meeste kinderen zijn jonger dan vijf jaar, met een piek op driejarige leeftijd. De genezingskans is 80-90%.

Klachten

Een kind met een nefroblastoom heeft vaak lange tijd geen klachen. Een bolle buik is meestal het eerste teken dat er iets mis is. Het kan ook zijn dat uw kind bloed plast of klaagt over buikpijn. De klachten zijn meestal zo vaag dat u achteraf past beseft dat uw kind al een tijdje niet in orde was. Pas als de diagnose gesteld is, begrijpt u waarom uw kind hangerig, moe, lusteloos, misselijk of koortsig was en waarom het geen eetlust meer had. Ook hoge bloeddruk kan een symptoom zijn. De kinderen hebben zelden pijn.

Behandeling

Kinderen met een Wilms-tumor worden behandeld volgens internationale protocollen. De tumor wordt verdeeld in vijf stadia en afhankelijk daarvan varieert de behandeling. Chemotherapie en een operatie waarbij de aangetaste nier met de tumor wordt verwijderd, zijn onderdeel van de behandeling. Soms wordt ook bestraling toegepast.

Informatie bij VOKK

Klik hier voor de VOKK brochure.

Deel deze pagina op social media