Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

Project: Ontwikkelingsgerichte Zorg in Beeld

Eén van de uitgangspunten van het Prinses Máxima Centrum is ontwikkelingsgerichte zorg: kind en gezin staan centraal, evenals het streven om de normale ontwikkeling van de kinderen te bevorderen, ondanks hun levensbedreigende ziekte en de ingrijpende behandeling die ze moeten ondergaan. Hierbij wordt rekening gehouden met het fysiek, intellectueel, emotioneel-psychisch, sociaal-maatschappelijk en spiritueel functioneren. Ontwikkelingsgerichte zorg wordt binnen het Prinses Máxima Centrum nagestreefd in zowel de bouw van het ziekenhuis als in de zorg. 

Een onderdeel van ontwikkelingsgerichte zorg is de systematische aandacht die vanaf de diagnose bij zowel kinderen, als bij ouders en broertjes en zusjes wordt besteed aan het psychosociaal functioneren en de kwaliteit van leven. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd worden, kan dit in de praktijk worden besproken, en kunnen indien nodig andere hulpverleners ingeschakeld worden. Dit wordt gerealiseerd door middel van de implementatie van het KLIK-portaal. Vanaf diagnose worden kinderen en hun ouders gevraagd om met regelmaat vragenlijsten in te vullen via dit web portaal. Een ander onderdeel van ontwikkelingsgerichte zorg in het Prinses Máxima Centrum is Op Koers Online, een online educatief zorgaanbod voor kinderen, ouders en broers en zussen. Op Koers Online bestaat uit educatieve chatgroepscursussen, ter ondersteuning bij het omgaan met de diagnose, behandeling en de gevolgen hiervan. 

Projectleiders zijn prof. dr. Martha Grootenhuis en dr. Jaap Huisman. Anouk van Eijndhoven (orthopedagoog) is als junior projectmedewerker voor 32 uur werkzaam op dit project. Sasja Schepers (psycholoog/onderzoeker), was aangesteld, en is nu werkzaam in het St. Judes Hospital in Amerika. Laura Beek (klinisch psycholoog) is voor 8 uur werkzaam op dit project. Sinds kort is het team uitgebreid met Mala Joosten (projectmedewerker voor 12 uur) en Kelly van Bindsbergen (junior onderzoeker 8 uur).

Contactgegevens
Prof. dr. Martha Grootenhuis (m.a.grootenhuis@amc.uva.nl)
Dr. Jaap Huisman (j.huisman@umcutrecht.nl)
Anouk van Eijndhoven MSc. (a.c.t.vaneijndhoven@prinsesmaximacentrum.nl)
Sasja Schepers MSc. (s.a.schepers@prinsesmaximacentrum.nl)
Drs. Laura Beek (l.r.beek@umcutrecht.nl)

Deel deze pagina op social media