Welkom op de website van het Prinses Máxima Centrum.

Ga direct naar de inhoud of het hoofdmenu.

KWF kent vier grants toe aan onderzoeksgroepen Prinses Máxima Centrum

11 januari 2018

KWF Kankerbestrijding heeft aan vier onderzoeksgroepen van het Prinses Máxima Centrum een grant toegekend. Het gaat om de onderzoeksgroepen Rios, Kremer, Van Boxtel en de groep Van Leeuwen onder leiding van Frank van Leeuwen, die op dit moment nog werkzaam is in het Radboudumc, maar in de zomer bij het Prinses Máxima Centrum zal gaan starten. Met deze extra middelen kan verder onderzoek worden gedaan naar verschillende aspecten van kinderkanker. Het Prinses Máxima Centrum, dat in mei 2018 haar nieuwbouw in gebruik neemt, is o.a. uniek in Nederland en Europa door de combinatie van gecentraliseerde zorg en topresearch. Met het doel om ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Op dit moment zijn in hét nationale centrum voor kinderoncologie al 22 onderzoeksgroepen actief.

De onderzoeksgroep van Anne Rios ontvangt een bedrag van 150.000 euro voor onderzoek naar zogenaamde hooggradige gliomen, een kwaadaardige tumor in de hersenen of het ruggenmerg. Het onderzoek zal de ontwikkeling van dit tumor type beter in kaart brengen door nieuwe 3D imaging technologie.

De onderzoeksgroep van Leontien Kremer krijgt 579.000 euro voor (inter)nationaal LATER onderzoek bij survivors van kinderkanker. Hiermee zal worden onderzocht of overlevers van kinderkanker een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van dikke darmkanker in hun latere leven. In dat geval zou preventieve screening zinvol kunnen zijn.

De groep Ruben Van Boxtel ontvangt € 527.000. Hiermee zal onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van het ontstaan van leukemie bij kinderen.

De groep van Frank Van Leeuwen ontvangt een subsidie van € 573.000 voor onderzoek naar de werking van het eiwit medicijn Asparaginase, een belangrijke component bij de behandeling van acute lymfatische leukemie. Met dit onderzoek zal worden onderzocht hoe, door gebruik te maken van specifieke moleculaire remmers, het effect van de Asparaginase behandeling kan worden verbeterd.

Read the English version

Deel deze pagina op social media